Μια Παρτίδα Τάβλι ή Σκάκι;

Η επιλογή είναι σίγουρα δύσκολη. Ποιο από τα δύο είναι πιο διασκεδαστικό; Ποιο οδηγεί σε σκέψεις και ποιο είναι πιο γρήγορο; Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά και η απόφαση μόνο μια.

Συνήθως το τάβλι είναι ένα πιο ανάλαφρο είδος παιχνιδιού, χωρίς δύσκολες αποφάσεις. Δεν εμφανίζει εκπλήξεις και οι κινήσεις μετά από κάποιες παρτίδες είναι συγκεκριμένες. Στο τάβλι τα πιο κλασικά παιχνίδια είναι τρία. Οι πόρτες, το πλακωτό και το φεύγα. Στο τάβλι υπάρχει το ταμπλό. Αυτό χωρίζεται σε τέσσερις περιοχές, όπου κάθε μια από αυτές περιλαμβάνει έξι θέσεις. Συνολικά λοιπόν υπάρχουν 24 θέσεις με τριγωνικό σχήμα.

Ο κάθε παίκτης ξεκινάει από μια περιοχή εκκίνησης και απέναντι από αυτήν είναι η περιοχή μαζέματος του παίκτη. Η φορά στα πούλια του παίκτη είναι κυκλική. Όταν ο παίκτης μεταφέρει όλα του τα πούλια στην περιοχή μαζέματος τότε του επιτρέπεται να ξεκινήσει το μάζεμα. Σκοπός του παίκτη είναι να μαζέψει πρώτος όλα του τα πούλια. Με τον τρόπο αυτό κερδίζει την παρτίδα. Ο βαθμός μπορεί να είναι ένας ή δύο.

Στο πλακωτό υπάρχει πιθανότητα οι παίκτες να έρθουν ισόπαλοι και κανένας να μην λαμβάνει βαθμό. Ένα βαθμό παίρνει ο παίκτης εάν ο αντίπαλος έχει καταφέρει να μαζέψει έστω και ένα πούλι. Αντίθετα, δύο βαθμούς λαμβάνει εάν ο αντίπαλος δεν έχει πάρει ούτε ένα. Υπάρχει και ο δυτικός τρόπος παιξίματος των πορτών, όπου ένα παιχνίδι μπορεί να δώσει και τρεις βαθμούς. Και η βαθμολογία καθορίζεται από το ζάρι διπλασιασμού. Το τάβλι είναι παιχνίδι ζαριών και θέσεων. Ποιος θα πάρει την καλύτερη θέση για να υπερισχύσει του άλλου είναι και θέμα τύχης.

Στο σκάκι ο παίκτης καλείται να σχηματίσει στρατηγική και να σκεφτεί την κίνησή του. Παίζεται από δύο παίκτες όπως και το τάβλι. Σκοπός τους παιχνιδιού είναι να «φαγωθεί» ο βασιλιάς. Μιας και τα πούλια εδώ έχει το καθένα την σημασία του εν αντιθέσει με τα πούλια στο τάβλι που είναι όλα ίδια και ίσης αξίας.

Τόσο στο τάβλι όσο και στο σκάκι ο κάθε παίκτης έχει συγκεκριμένο χρώμα στα πούλια του. Απλά στο σκάκι όποιος έχει τα άσπρα έχει και το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης. Στο σκάκι υπάρχουν τα πιόνια που κινούνται μπροστά και τρώνε διαγώνια. Είναι στο σύνολο 8 και παίρνουν 1 πόντο. Η ιδιαιτερότητα στο πιόνι είναι πως αν καταφέρει να φτάσει στην γραμμή του αντίπαλου βασιλιά, μπορεί να γίνει πύργος, άλογο, αξιωματικός ή βασίλισσα. Το αλογάκι κινείται δύο πάνω ή κάτω και ένα δεξιά ή αριστερά σε σχήμα Γ. Έχει την δυνατότητα να πηδήξει πάνω από άλλα πιόνια και αξίζει 5 πόντους. Ο κάθε παίκτης έχει 2 αλογάκια.

Η βασίλισσα είναι το ισχυρότερο πιόνι από όλα. Μπορεί να κάνει τις κινήσεις όλων εκτός του αλόγου. Έχει συνολικά 9 πόντους. Τέλος ο βασιλιάς κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά μόνο ένα τετράγωνο τη φορά. Και φυσικά είναι ο μεγαλύτερος στόχος. Η κατάκτηση του βασιλιά σημαίνει το τέλος του παιχνιδιού.
Μαθαίνοντας τους κανόνες και των δύο παιχνιδιών και μετά από εξάσκηση, βλέπει κανείς ότι η επιλογή παραμένει δύσκολη. Το καλύτερο δυνατό είναι να επιλέγονται και τα δύο παιχνίδια, ανάλογα με την φάση στην οποία βρίσκονται οι παίκτες.