Οικονομικές Λύσεις για να Ακολουθείς τη Μόδα

Από τα αρχαία χρόνια, παρατηρούμε ότι οι γυναίκες φρόντιζαν τον εαυτό τους και τον καλλωπισμό τους. Το φαινόμενο αυτό δεν σταμάτησε ποτέ. Ιδιαίτερα από τον 20ο αιώνα μέχρι σήμερα, έχει υπάρξει αύξηση των κερδών σε όλα τα γυναικεία καταστήματα, καθώς η μόδα αλλάζει και οι γυναίκες δεν σταματούν να την ακολουθούν.

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, μεγάλο άλμα κάνουν και τα ανδρικά καταστήματα, αφού πλέον και οι άνδρες προσπαθούν να ακολουθήσουν τις τάσεις της μόδας και να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό στυλ. Για τον λόγο αυτό, θα ήταν χρήσιμη η αναφορά ορισμένων μυστικών, ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές να κάνουν αρκετές αγορές με ελάχιστα χρήματα aspirateur pour voiture.

Αρχικά, θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε ότι ο αγοραστής χρειάζεται να κάνει πρώτα μία έρευνα αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να κάνει μία βόλτα στα μαγαζιά για να δει τα καινούργια ρούχα που κυκλοφορούν και για να συγκρίνει τις τιμές των καταστημάτων. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορεί να ξέρει τι είναι αυτό που πραγματικά του αρέσει και μπορεί την επόμενη μέρα να το αγοράσει.

Βέβαια, ένας ακόμα πιο εύκολος τρόπος είναι η έρευνα αγοράς μέσω διαδικτύου. Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να κοιτάζει ιστοσελίδες ρούχων, χωρίς να κουνηθεί από τον καναπέ ή περιμένοντας το λεωφορείο. Λόγω του ευρέος φάσματος ηλεκτρονικών καταστημάτων, μπορεί να συγκρίνει τιμές με περισσότερη ευκολία και σε μικρό χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό, έχει την ευκαιρία να βρει τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Επίσης, μπορεί να τα παραλάβει από κάποιο κοντινό κατάστημα διανομής, έτσι ώστε να μην πληρώσει έξοδα αποστολής και να του έρθουν φθηνότερα.

Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι πολλά μαγαζιά κάνουν προσφορές και δίνουν κουπόνια στους πελάτες. Όλα αυτά είναι πολύ βοηθητικά, κυρίως για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ακόμη, δεν θα έπρεπε να ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως τα τελευταία χρόνια έχει έρθει και στη χώρα μας η λεγόμενη “Black Friday”. Την ημέρα αυτή, ορισμένα καταστήματα κάνουν πολύ μεγάλες προσφορές, οι οποίες προσελκύουν τους καταναλωτές σε μεγάλο βαθμό. Εκείνη την ημέρα, η αναζήτηση προϊόντων είναι μεγάλη, καθώς οι προσφορές ισχύουν μόνο για την συγκεκριμένη Παρασκευή.

Μία άλλη καλή ευκαιρία για αγορές αποτελούν οι εκπτώσεις. Σε αυτές, οι επιχειρήσεις κοστολογούν στη μισή τιμή τα προϊόντα τους, γιατί θέλουν να δώσουν στους καταναλωτές την δυνατότητα να ψωνίσουν όσα επιθυμούν σε πολύ χαμηλές τιμές. Συνήθως, η περίοδος των εκπτώσεων γίνεται δύο φορές το χρόνο και διαρκεί περίπου δύο μήνες. Έπειτα, τα μαγαζιά γεμίζουν με καινούργια ρούχα ή ηλεκτρικές συσκευές και κοστολογούνται με υψηλές τιμές meilleur lisseur cheveux.

Από την άλλη μεριά, σε σχέση με τις επιχειρήσεις, στην περίοδο των εκπτώσεων ή όταν κάνουν προσφορές και δίνουν κουπόνια, τα κέρδη τους αυξάνονται και η φήμη τους γίνεται ακόμα καλύτερη, καθώς τα προϊόντα τους είναι προσιτά σε όλους.
Τέλος, μπορεί να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι το να ακολουθείς τη μόδα δεν αποτελεί ακριβό σπορ. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή διαχείριση της έρευνας αγοράς και η σωστή εκμετάλλευση των εκπτωτικών μηνών και των προσφορών. Έτσι, χάρη σε αυτά, όλοι θα είμαστε πάντα μέσα στη μόδα!

Ρώσοι Σκακιστές: Ίσως οι Σημαντικότεροι Όλων των Εποχών

Ανά τους αιώνες σε πολλά είδη αθλημάτων αναδεικνύονται αθλητές με λαμπρό άστρο. Στο σκάκι οι άνθρωποι αυτοί έχουν συνήθως καταγωγή από τη Ρωσία. Μερικοί από αυτούς είναι ο Αλεξάντρ Αλιέχιν, ο Ανατόλι Καρπόφ, ο Γκάρι Κασπάροφ. Επίσης, ο Βίκτορ Κορτσνόι, η Αλεξάνδρα Κοστένιουκ, ο Βλαντίμιρ Κράμνικ, η Βέρα Μέντσικ, η Ελισάβετ Μπικοβα, ο Μιχαήλ Μποτβίνικ. Και τέλος η Όλγα Ρούμπζοβα, ο Βασίλι Σμίσλοφ και ο Αλεξάντερ Χάλιφμαν.

Αναλυτικότερα, ο Αλεξάντερ Αλεξάντροβιτς Αλιέχιν ήταν Ρώσος και τέταρτος παγκόσμιος πρωταθλητής. Υπήρξε φημισμένος για το επιθετικό ύφος στο παιχνίδι του. Ο Ανατόλι Γεβγκένιεβιτς Κάρποφ είναι Ρώσος συγγραφέας και πολιτικός. Κατέχει τον τίτλο του γκραντμαίτρ στο σκάκι και είναι δωδέκατος Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

Θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος όλων των εποχών. Δεν είναι άλλος από τον Γκάρι Κίμοβιτς Κασπάροφ. Συγγραφέας στο επάγγελμα και πολιτικός ακτιβιστής, βρισκόταν στην πρώτη θέση της λίστας της Διεθνής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIBE) για πάνω από 20 χρόνια. Το 2006 διαγράφηκε από τη λίστα, επειδή έμεινε ανενεργός για πάνω από ένα χρόνο.

Ο Βίκτορ Λβόβιτς Κορτσνόι είχε και αυτός τον τίτλο του γκρανμαίτρ και ήταν συγγραφέας. Είναι από τους κορυφαίους παίκτες σκακιού που δεν κατάφεραν να γίνουν ποτέ παγκόσμιοι πρωταθλητές, αν και ήταν υποψήφιος για τον τίτλο συνολικά 10 φορές.

Επόμενος παίκτης είναι ο Βλαντίμιρ Μπορίσοβιτς Κράμνικ, παγκόσμιος πρωταθλητής από το 2000 μέχρι το 2007. Το 2007 πήρε την 3η θέση. Ο Μιχαήλ Μοϊσέγιεβιτς Μποτβίνικ, 6ος παγκόσμιος πρωταθλητής, έγινε ευρέως γνωστός ως ο πατέρας της μοντέρνας σκακιστικής σχολής. Ο Βασίλι Βασίλιεβιτς Σμισλόφ ήταν συγγραφέας, βαρύτονος και κατείχε και αυτός τον τίτλο του γκρανμαίτρ. Ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής την περίοδο 1957 με 1958. Τέλος, ο  Αλεξάντερ Χάλιφμαν είναι συγγραφέας, προπονητής και φυσικά κατέχει τον τίτλο γκρανμαίτρ. Έχει υπάρξει παγκόσμιος πρωταθλητής την περίοδο 1999 με 2000.

Στις γυναικείες μορφές του αγωνίσματος την σκυτάλη παίρνει η Αλεξάνδρα Κονσταντίνοβνα Κοστένιουκ με τον τίτλο γκρανμαίτρ. Η Κοστένιουκ υπήρξε πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια. Έπειτα η Βέρα Μέντσικ έγινε η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια στις γυναίκες. Έλαβε μέρος σε διεθνή τουρνουά με σημαντικά ονόματα αντιπάλων. Είναι η κορυφαία σκακίστρια στις γυναίκες όλων των εποχών. Επόμενη είναι η Ελισαβέτα Ιβάνοβνα, η οποία ήταν στο επάγγελμα μηχανικός τυπογραφίας και συγγραφέας. Ήταν η 3η παγκόσμια πρωταθλήτρια στις γυναίκες. Και τέλος η Όλγα Νικολάεβνα Ρούμπζοβα αναδείχθηκε 4η παγκόσμια πρωταθλήτρια στις γυναίκες το 1956 με 1958.

Όλοι αυτοί οι αθλητές είχαν ως στόχο να ξεπεράσουν τα όριά τους σε ένα άθλημα δύσκολο. Ένα άθλημα που χρειάζεται υπομονή, επιμονή και καθαρό μυαλό. Πολλοί από αυτούς διακρίθηκαν σε περιόδους δύσκολες για την ανθρωπότητα. Επέδειξαν με αυτό τον τρόπο σε όλους εμάς ότι η προσήλωση στον στόχο είναι αυτή που καθορίζει τον νικητή στο τέλος της παρτίδας.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι για κάποιες από αυτές τις γυναίκες ήταν ακόμη πιο δύσκολος ο δρόμος προς την κορυφή. Είναι γυναίκες που αποφάσισαν να ακολουθήσουν αυτό το άθλημα ενάντια σε μεγάλα ονόματα.

Ίσως οι άνθρωποι αυτής της χώρας να έχουν μεγαλύτερο πάθος για το σκάκι από άλλες χώρες, ίσως πάλι και όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το άθλημα αυτό με την πάροδο των χρόνων γίνεται ακόμη πιο δημοφιλές, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κασπάροφ – Καρπόφ: Δύο Αυθεντίες Για τον Τίτλο του Νικητή

Για ένα χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων δεκαετιών, ο παγκόσμιος τίτλος στο σκάκι άνηκε στους Σοβιετικούς. Μέχρι την ημέρα που εμφανίστηκε ο Αμερικανός θρύλος Μπόμπι Φίσερ. Σε μια εποχή όπου η νίκη στο σκάκι αποτελούσε μονόδρομο για τους αντιπάλους του Ψυχρού Πολέμου, ο Φίσερ έκανε το αδιανόητο. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί ένας Σοβιετικός να ανακόψει την ξέφρενη πορεία, αποκαθιστώντας με αυτό τον τρόπο την τιμή της χώρας.

Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Ανατόλι Καρπόφ. Αν και μόλις 24 ετών, κατάφερε να αναδειχθεί επάξια πρωταθλητής απέναντι στον σπουδαίο Βίκτορ Κορτσνόι, παίρνοντας έτσι το χρίσμα για την μάχη του 1975. Στην αναμέτρηση αυτή αντίπαλοι θα ήταν ο Καρπόφ και ο Φίσερ. Όμως ο Φίσερ, αντιδρώντας στην παγκόσμια ομοσπονδία για το σύστημα με το οποίο θα έβγαινε ο νικητής ,παραιτήθηκε από την υπεράσπιση του τίτλου. Συνεπώς, ο Καρπόφ γίνεται ο πρώτος σκακιστής που κατάφερε να φτάσει στην κορυφή χωρίς να κουνήσει τα πιόνια του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Καρπόφ να αναδεικνύεται ξανά και ξανά πρωταθλητής για εννιά συνεχόμενα χρόνια.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1984 έκρυβε μια έκπληξη. Υπήρχε νέο σύστημα διεξαγωγής που διαρκούσε δύο χρόνια. Με αυτή την διαφοροποίηση κατάφερε ο άγνωστος μέχρι τότε Γκάρι Κασπάροφ να γίνει απόλυτος κυρίαρχος. Το 1980 ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων και μέχρι το 1982 σκαρφάλωσε στο νούμερο 2 της παγκόσμιας κατάταξης. Ήταν πίσω δηλαδή μόνο από τον Καρπόφ. Ως άπειρος παίκτης δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα, μιας και στους προκριματικούς αγώνες και στους αγώνες νοκ αουτ συνέτριψε τους αντιπάλους του. Πήρε με αυτό τον τρόπο το εισιτήριο για την τελική αναμέτρηση.

Η αναμέτρηση έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου 1984, όπου αντίπαλοι ήταν ο Κασπάροφ και ο Καρπόφ. Ο νεαρός τότε Καρπόφ είχε δώσει δείγματα της επιθετικότητάς του, της φαντασίας και των ρίσκων που έπαιρνε στο παιχνίδι του. Αντίθετα με τον αντίπαλό του, ο οποίος διακρινόταν για τους ψυχρούς υπολογισμούς στην τακτική του. Και ως χαρακτήρες ήταν άκρως αντίθετοι μεταξύ τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν το μαύρο και το άσπρο στην σκακιέρα της ζωής. Όσο αντισυμβατικός και εκρηκτικός ήταν ο Κασπάροφ, τόσο χαμηλών τόνων και διπλωμάτης φάνταζε ο Καρπόφ.

Νικητής στο παιχνίδι αυτό ήταν αυτός που θα κέρδιζε πρώτος έξι νίκες. Όση αξιοσημείωτη εξέλιξη και να είχε ο 21 ετών διεκδικητής, φάνταζε το μεγαλύτερο αουτσάιντερ απέναντι στον 33 ετών κάτοχο του τίτλου. Οι παρτίδες διαδέχονταν η μια την άλλη σε έναν αγώνα δίχως τερματισμό. Χρειάστηκαν 32 παρτίδες για να καταφέρει να πάρει μια νίκη ο διεκδικητής.

Πέραν των νικών και των ισοπαλιών, σε μια αναμέτρηση για γερά νεύρα οι παίκτες δεν ρίσκαραν ιδιαίτερα. Ήταν τέτοια η πνευματική και ψυχολογική φθορά που δεν έχει υπάρξει όμοια σε τέτοιο επίπεδο. Οι δύο παίκτες είχαν να αντιμετωπίσουν και την πίεση χρόνου. Είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια αυτού του 5μηνου αγώνα, με πιο σοβαρά αυτά του Καρπόφ. Εισήχθη στο νοσοκομείο τρεις φορές και έχασε 9 κιλά. Γι’ αυτό η παγκόσμια ομοσπονδία αποφάσισε πως σημαντικότερο όλων είναι η υγεία των παικτών και διέταξε την οριστική διακοπή του αγώνα. Ο Κασπάροφ αντέδρασε οργισμένα, αλλά η μάχη μεταξύ γιγάντων έλαβε τέλος, 158 ημέρες μετά την έναρξή της και χωρίς να αναδείξει νικητή.

Μια Παρτίδα Τάβλι ή Σκάκι;

Η επιλογή είναι σίγουρα δύσκολη. Ποιο από τα δύο είναι πιο διασκεδαστικό; Ποιο οδηγεί σε σκέψεις και ποιο είναι πιο γρήγορο; Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά και η απόφαση μόνο μια.

Συνήθως το τάβλι είναι ένα πιο ανάλαφρο είδος παιχνιδιού, χωρίς δύσκολες αποφάσεις. Δεν εμφανίζει εκπλήξεις και οι κινήσεις μετά από κάποιες παρτίδες είναι συγκεκριμένες. Στο τάβλι τα πιο κλασικά παιχνίδια είναι τρία. Οι πόρτες, το πλακωτό και το φεύγα. Στο τάβλι υπάρχει το ταμπλό. Αυτό χωρίζεται σε τέσσερις περιοχές, όπου κάθε μια από αυτές περιλαμβάνει έξι θέσεις. Συνολικά λοιπόν υπάρχουν 24 θέσεις με τριγωνικό σχήμα.

Ο κάθε παίκτης ξεκινάει από μια περιοχή εκκίνησης και απέναντι από αυτήν είναι η περιοχή μαζέματος του παίκτη. Η φορά στα πούλια του παίκτη είναι κυκλική. Όταν ο παίκτης μεταφέρει όλα του τα πούλια στην περιοχή μαζέματος τότε του επιτρέπεται να ξεκινήσει το μάζεμα. Σκοπός του παίκτη είναι να μαζέψει πρώτος όλα του τα πούλια. Με τον τρόπο αυτό κερδίζει την παρτίδα. Ο βαθμός μπορεί να είναι ένας ή δύο.

Στο πλακωτό υπάρχει πιθανότητα οι παίκτες να έρθουν ισόπαλοι και κανένας να μην λαμβάνει βαθμό. Ένα βαθμό παίρνει ο παίκτης εάν ο αντίπαλος έχει καταφέρει να μαζέψει έστω και ένα πούλι. Αντίθετα, δύο βαθμούς λαμβάνει εάν ο αντίπαλος δεν έχει πάρει ούτε ένα. Υπάρχει και ο δυτικός τρόπος παιξίματος των πορτών, όπου ένα παιχνίδι μπορεί να δώσει και τρεις βαθμούς. Και η βαθμολογία καθορίζεται από το ζάρι διπλασιασμού. Το τάβλι είναι παιχνίδι ζαριών και θέσεων. Ποιος θα πάρει την καλύτερη θέση για να υπερισχύσει του άλλου είναι και θέμα τύχης.

Στο σκάκι ο παίκτης καλείται να σχηματίσει στρατηγική και να σκεφτεί την κίνησή του. Παίζεται από δύο παίκτες όπως και το τάβλι. Σκοπός τους παιχνιδιού είναι να «φαγωθεί» ο βασιλιάς. Μιας και τα πούλια εδώ έχει το καθένα την σημασία του εν αντιθέσει με τα πούλια στο τάβλι που είναι όλα ίδια και ίσης αξίας.

Τόσο στο τάβλι όσο και στο σκάκι ο κάθε παίκτης έχει συγκεκριμένο χρώμα στα πούλια του. Απλά στο σκάκι όποιος έχει τα άσπρα έχει και το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης. Στο σκάκι υπάρχουν τα πιόνια που κινούνται μπροστά και τρώνε διαγώνια. Είναι στο σύνολο 8 και παίρνουν 1 πόντο. Η ιδιαιτερότητα στο πιόνι είναι πως αν καταφέρει να φτάσει στην γραμμή του αντίπαλου βασιλιά, μπορεί να γίνει πύργος, άλογο, αξιωματικός ή βασίλισσα. Το αλογάκι κινείται δύο πάνω ή κάτω και ένα δεξιά ή αριστερά σε σχήμα Γ. Έχει την δυνατότητα να πηδήξει πάνω από άλλα πιόνια και αξίζει 5 πόντους. Ο κάθε παίκτης έχει 2 αλογάκια.

Η βασίλισσα είναι το ισχυρότερο πιόνι από όλα. Μπορεί να κάνει τις κινήσεις όλων εκτός του αλόγου. Έχει συνολικά 9 πόντους. Τέλος ο βασιλιάς κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά μόνο ένα τετράγωνο τη φορά. Και φυσικά είναι ο μεγαλύτερος στόχος. Η κατάκτηση του βασιλιά σημαίνει το τέλος του παιχνιδιού.
Μαθαίνοντας τους κανόνες και των δύο παιχνιδιών και μετά από εξάσκηση, βλέπει κανείς ότι η επιλογή παραμένει δύσκολη. Το καλύτερο δυνατό είναι να επιλέγονται και τα δύο παιχνίδια, ανάλογα με την φάση στην οποία βρίσκονται οι παίκτες.

Το Σκάκι ως Παιδικό Παιχνίδι Ευφυΐας

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το σκάκι έχει εκπαιδευτικές ιδιότητες, όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στα παιδιά που παίζουν σκάκι. Είναι μάλιστα πολλοί οι γονείς που αποφασίζουν να στείλουν τα παιδιά τους σε διάφορους συλλόγους. Ακόμη, στα σχολεία δημιουργούνται εξωσχολικές ομάδες για τοπικά τουρνουά.

Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι μέσα από το σκάκι διαπλάθεται ο χαρακτήρας και ότι το σκάκι βοηθάει στην ανάπτυξη της σκέψης των μαθητών. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το παιχνίδι αυτό ως επιστήμη, αλλά δεν παύει να είναι ένα παιχνίδι. Έτσι όπως και όλα τα παιχνίδια, πρέπει να προσφέρει χαρά, διασκέδαση και δημιουργικότητα. Σκοπός των μαθητών θα πρέπει να είναι η ευγενής άμιλλα. Περισσότερο απ’ όλα τα αθλήματα, το σκάκι είναι τροφή σκέψης.

Αποτελεί έναν συνδυασμό δημιουργικότητας και στρατηγικής. Μέσα από αυτό, το παιδί μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα και ταυτόχρονα να την αξιολογήσει. Ανταποκρίνεται επάξια όπως και η κριτική σκέψη, η λογική ανάλυση και η μεθοδικότητα. Ταυτόχρονα γίνεται υπέρμαχος συμπεριφορών όπως η υπευθυνότητα. Αποτέλεσμα αυτών είναι η ανάπτυξη της ευφυΐας των παιδιών και η αξιοποίησή της για δημιουργικούς σκοπούς. Συνδυάζοντας παράλληλα και την ευχαρίστηση που προσφέρει το παιχνίδι.

Όλες οι παραπάνω αρετές είναι κρίσιμες προς την ενηλικίωση του παιδιού, μιας και σε αυτή τη φάση γίνεται η διαμόρφωση του χαρακτήρα. Μέσα από αυτές είναι αναπόφευκτη η ενηλικίωση και η ωριμότητα. Αναπτύσσοντας την ευφυΐα τους οι μαθητές οδηγούνται μοιραία σε καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Μετά από σχετικές έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η ενασχόληση και μόνο με το συγκεκριμένο παιχνίδι οδηγεί στην αύξηση του δείκτη νοημοσύνης. Ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την οικονομική ή την κοινωνική κατάσταση του ατόμου.

Ο καθηγητής Stuart Mangulies το 1993 πραγματοποίησε ένα πείραμα, για να αποδείξει την ευεργετική επίδραση του σκακιού στην απόδοση των μαθητών. Έλαβαν μέρος μαθητές δύο τάξεων σε συνολικά δέκα σχολεία. Χώρισε τους μαθητές σε δύο ομάδες, με γνώμονα το μαθησιακό τους επίπεδο. Η πρώτη ομάδα έπαιζε συστηματικά σκάκι, ενώ η δεύτερη όχι. Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό, μιας και η ομάδα που είχε εντονότερη επαφή με το σκάκι είχε καλύτερες επιδόσεις στο διάβασμα, εν αντιθέσει με την άλλη ομάδα. Οι έρευνες πολλές και από διαφορετικές χώρες, με θετικά αποτελέσματα ως προς την επαφή με το άθλημα αυτό.

Είναι μια αλάνθαστη μέθοδος, όπου οι μαθητές αναλαμβάνουν προσωπικές ευθύνες, μιας και την επιτυχία ή την αποτυχία την λαμβάνει ο ίδιος ο παίκτης. Αν δηλαδή κοπιάσει, θα δει τους καρπούς να ανθίζουν. Επιπλέον, μαθαίνει την έννοια του ευ αγωνίζεσθαι. Κι αυτό γιατί πρέπει να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στον αντίπαλο με την καθιερωμένη χειραψία πριν και μετά το τέλος του παιχνιδιού. Οδηγεί τον παίκτη σε ανάπτυξη της φαντασίας του για να μπορέσει να σώσει την παρτίδα.

Έτσι χωρίς αυτήν το σκάκι θα παιζόταν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Και μέσα από όλη αυτή την διαδικασία το παιδί αντιλαμβάνεται ότι η νίκη δεν είναι το παν. Αντιθέτως, για να κερδίσεις το παιχνίδι πρέπει να μάθεις να χάνεις την παρτίδα. Και μέσα από την επαφή με παιδιά άλλων ηλικιών, εθνικοτήτων, φύλου το παιδί έχει καταφέρει να κοινωνικοποιηθεί.

Το Σκάκι Μέσα από τους Κανόνες Του

Για να καταστεί δυνατό κάποιος να παίξει σκάκι, θα πρέπει να γνωρίζει τους βασικούς κανόνες. Οι κανόνες του ουσιαστικά έχουν καταγραφεί τον 19ο αιώνα, με σημαντικές διευκρινιστικές λεπτομέρειες τον 20ο αιώνα. Αυτές οι λεπτομέρειες αφορούσαν την ισοπαλία. Πρόκειται για ένα παιχνίδι δύο αντιπάλων με χώρο μια σκακιέρα και 16 πεσσούς. Αμφότερος στόχος είναι η προστασία του βασιλιά και η επίτευξη ματ στον αντίπαλο. Το ταμπλό έχει μέγεθος 8 επί 8, με εναλλαγές στο χρώμα των τετραγώνων σε μαύρο και άσπρο.

Αφού στηθούν οι πεσσοί στις θέσεις τους, το παιχνίδι ξεκινάει με τον παίκτη που έχει στην κατοχή του το λευκό χρώμα. Αν και ο παίκτης με τους άσπρους πεσσούς έχει ένα σχετικό προβάδισμα, κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει στην πραγματικότητα. Οι παίκτες κάνουν κινήσεις εναλλάξ, με σκοπό να αιχμαλωτίσουν τα πιόνια του αντίπαλου. Οι κινήσεις μπορεί να είναι εχθρικές ή αμυντικές. Ο παίκτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο βασιλιάς δεν μένει ποτέ εκτεθειμένος σε απειλή. Και για να αιχμαλωτιστεί θα πρέπει να γίνει κίνηση ματ. Ματ είναι μια κίνηση καθοριστική για το τέλος του παιχνιδιού.

Υπάρχουν τρεις τρόποι για την επίτευξη νίκης. Μπορεί να συμβεί με ματ κίνηση στον βασιλιά. Εγκατάλειψη του παιχνιδιού από τον αντίπαλο. Ή ακόμη με κρίση της διαιτησίας (ρολόι). Το ρολόι αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στα πρωταθλήματα μιας και δίνει τους χρονικούς περιορισμούς στους παίκτες. Ο παίκτης πρέπει να ολοκληρώνει τις κινήσεις του εντός του χρόνου, αλλιώς κινδυνεύει να ηττηθεί.

Στην περίπτωση που πρέπει να αποφασίσει το ρολόι για την νίκη υπάρχουν οι εξής τρόποι. Αν και οι δύο παίκτες είναι εκτός χρόνου, τότε η παρτίδα είναι ισόπαλη. Έπειτα, υπάρχει η περίπτωση όπου ο ένας εκ των δύο παικτών είναι έκτος χρόνου και ο άλλος εντός. Τότε υπάρχει δυνατότητα από τον παίκτη που είναι εντός χρόνου, εάν έχει αρκετούς πεσσούς για να πετύχει κίνηση ματ, να στεφθεί νικητής. Και στην τρίτη περίπτωση διαιτησίας ισχύει το πιο πάνω σενάριο, με την διαφορά ότι αν ο παίκτης δεν έχει αρκετούς πεσσούς για να κερδίσει τότε η παρτίδα είναι ισόπαλη.

Οι περιπτώσεις ισοπαλίας είναι εάν ο παίκτης δεν έχει νόμιμες κινήσεις αλλά ο βασιλιάς του δεν είναι σαχ (άμεσα απειλούμενος). Εάν δεν δύναται από κανένα παίκτη η κίνηση ματ. Και φυσικά σε περίπτωση κοινής συμφωνίας ανάμεσα στους δύο παίκτες. Υπάρχει και η δυνατότητα ένας παίκτης να ζητήσει ισοπαλία αν εξαντληθούν οι 50 κινήσεις και δεν έχει αιχμαλωτιστεί κανένας πεσσός. Μια τελευταία περίπτωση είναι αν προκύψει ίδια θέση τρεις συνεχόμενες φορές από τον ίδιο παίκτη.

Σε όλα τα επίσημα τουρνουά σκακιού οι παίκτες καλούνται να καταγράφουν όλες τις κινήσεις τους, για να μπορούν να επιλύονται πιθανές αμφισβητήσεις. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο το σκάκι αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στα παιχνίδια στρατηγικής. Αφιερώνοντας χρόνο στο να μάθει κανείς τους κανόνες και έπειτα να παίξει τότε έχει την δυνατότητα να εκπαιδεύσει το μυαλό του.

Το ίδιο το παιχνίδι οδηγεί τον παίκτη στη συγκρότηση της προσωπικότητάς του. Του δίνει το δικαίωμα απελευθέρωσης από διάφορους περιορισμούς. Την χειραφέτηση και την απόκτηση αφηρημένης σκέψης. Το παιχνίδι είναι το πρωταρχικό μέσο πολιτισμικής ανάπτυξης των παιδιών, σύμφωνα με τον Vygotsky.